Välkommen till Svenska leonbergerklubben

   START  KLUBBINFO  UPPFöDNING  MEDLEM  LEONBERGER  HÄLSA  MENTALITET  UTST�LLNING  WORKING LEOS  LäNKAR  

SköldkörtelNedsatt sköldkörtelfunktion hos hund.

 

Nedsatt sköldkörtelfunktion, hypothyroidism, är en vanlig sjukdom hos hund och samtidigt en mycket feldiagnostiserade sjukdom. Nedsatt sköldkörtelfunktion drabbar som oftast medelålders till äldre hundar av större modell.

Sköldkörteln sitter i halsen med en del på var sida om luftstrupen. Sköldkörteln producerar flera viktiga hormon som styr kroppens ämnesomsättning och den behöver ständig tillgång på jod för att kunna fungera. En bristande sköldkörtelfunktion kan antingen bero på problem i sköldkörteln, eller på att hypofysen sänder ut för lite TSH eller på att kosten innehåller för lite jod.
 

Symtom
Eftersom sköldkörtelhormon påverkar ämnesomsättningen i varje cell i hela kroppen så påverkar bristande produktion många olika organ i kroppen.  

Hunden uppvisar ofta både allmänna sjukdomssymptom som:

trötthet

viktökning

sämre pälskvalitet

tikar löper mer sällan eller inte alls

hos hanhundar kan könsdriften påverkas negativt eller testiklar krympa.

Pälsen känns ofta torr och spröd och blir senare livlös och mjällig. En tunn svansbehåring är ofta ett tidigt symptom. Huvud, ben och tassar drabbas som regel inte av pälsförändringarna men vissa hundar kan bli hårlösa lokalt på nosryggen.

Diagnos
Diagnosen ställs med ledning av undersökning, symptom och blodprov. Med blodprov kan man mäta nivån av bland annat sköldkörtelhormon (thyroxin, T4) och TSH. Men blodets nivå av thyroxin minskar av en mängd andra sjukdomar, infektioner och mediciner vilket kan göra att diagnosen ställs felaktigt.

När prover ska tas bör de tas på en frisk hund, antibiotika, smärtstillande och epilepsimedicin kan också sänka sköldkörtelvärdena. Även en helt vanlig hudinfektion kan sänka sköldkörtelvärdena så att felaktiga slutsatser dras. Eftersom överdosering kan ge biverkningar som  hjärtbesvär är det viktigt att diagnosen är rätt. De första tecknen på överdosering är flämtningar, avmagring och rastlöshet.

Prognos
Prognosen är god. Behandlingen är enkel och innebär att man ger sköldkörtelhormon i tablettform eller som droppar på maten en eller två gånger varje dag. Dosen till hund är avsevärt högre än till människa beroende på sämre upptag och snabbare nedbrytning. Tröttheten försvinner som regel redan inom ett par veckor.

Sköldkörtel

Nya rön
Det har länge ansetts att stora raser oftare drabbas av hypotyreos främst på grund av genetik, och det finns viss ärftlighet . Även foderkvalitet och vacciner kan påverka. Men det finns också ett annat allvarligare fel; trauma på sköldkörteln orsakad av halsband. Idag ser flera veterinärer att även halsband kan också skada sköldkörteln. Problemet är att sköldkörteln är belägen vid den främre delen av halsen precis framför struphuvudet och det blir ofta skador på hundar, framförallt om de drar mycket och har halsband.

Ju "hårdare" halsbandet är och ju starkare hunden är, desto större blir traumat. Sådana skador leder till inflammation som utlöser immunförsvaret att producera antikroppar mot skadad och inflammerad sköldkörtel. Resultatet är förstörelsen av sköldkörteln och hypotyreos - brist på produktion av sköldkörtelhormon. En sele är bra vaccin mot framtida sköldkörtelproblem.

 

Källor:

Veterinär Susanne Åhman, specialist i hundens och kattens sjukdomar, specialist i dermatologi,

Dr.Peter Dobias:

http://peterdobias.com/blogs/blog/15103717-thyroid-gland-disease-may-be-related-to-collar-injuries

Dr.Jean Dodds: http://drjeandoddspethealthresource.tumblr.com/post/41645121585/dog-collars-thyroid

Meny pil

tom tom tom
  Svenska Leonbergerklubben
Kontakta SLBK »

Medlemsbutik »
Bli medlem »

För uppfödare Avel
Avel »
Valphänvisning »
Hanhundslistan »
För besökare
Hitta valp »
Leonberger info »
Lokalombud »