Välkommen till Svenska leonbergerklubben

« slbk.com |   |  2018-03-17 ESKILSTUNA |  2018-07-29 MARIESTAD |  2018-10-06 SUNDSVALL |  START |

Domarpresentation

Presentation Åke Cronander.

Redan som barn fanns hundintresset. Tidigt var det grannens schäfer som var min stora favorit men sedan tjatade jag mig till en hund och det blev en korthårig normal tax. Under en kort period i början av 60-talet fanns det också en Berner sennen i hemmet under en tid.

Min första riktigt egna hund, en dalmatiner köpte jag i början av 70-talet och började ställa ut och sedan blev det ytterligare en till som ganska snabbt blev champion och så var jag fast. Under snart 50 år har jag varit engagerad i rasen men inte haft någon hemma på flera år. Har fött upp flera bra hundar som bl.a. exporterats till Ungern och Ukraina.

1989 köpte jag min första whippet. Med denna ras har jag haft ganska stor framgång bla årets whippet 2 år i rad och fött upp i snart 30 år. Internationellt utbyte med hundar utlånade till Australien vilket resulterat i avkommor i flera länder.

I mitten av 90-talet var Grand Basset Griffon Vendéen en ny bekantskap som jag ställde ut flitigt vilket resulterade i årets hund-2 i Sverige 1995. Har varit delägare i en dvärgpudel som jag fick från Australien för många år sedan och delägare i en stor pudel 2:a årets hund 2006!

Senaste tillskottet är mops som jag nu föder upp i liten skala.

Jag har alltid haft ett mycket brett hundintresse och har under många år varit på ett mycket stort antal hundutställningar årligen.  Jag har tittat på många raser lite här och lite där och har en ganska god bild av många raser. Jag har också alltid försökt se grupptävlingar och därmed kan jag nog säga att jag i de flesta raser sett 100-tals BIR-vinnare som också sammantaget gett mig min bild av respektive ras.

Att döma hund är oftast en mycket trevlig sysselsättning, jag försöker alltid ha min bild av hur en ras ska se ut och försöker döma efter det och givetvis standard. Att se hundar av olika raser i många länder är väldigt nyttigt och ger förhoppningsvis en ännu bättre möjlighet att döma på ett bra sätt. Jag dömer omkring 30 utställningar per år. Har dömt i de flesta länder i europa samt japan och australien.

Grupp 2 raser har jag dömt i drygt 15 år och dömde första Leonbergerspecialen (tikar) 2004 och har dömt rasen i många länder och ser fram mot årets specialutställning i vår.

 

Meny pil

Eskilstuna - utställningsplats
Eskilstuna - domare
Eskilstuna - kontakt
Eskilstuna - sponsorer
Eskilstuna - boende
Info anmälan

tom
tom

Svenska Leonbergerklubben
Kontakta SLBK »

Medlemsbutik »
Bli medlem »

För uppfödare
Avel »
Valphänvisning »
Hanhundslistan »
För besökare
Hitta valp »
Leonberger info »
Lokalombud »